Indien je voor een lange periode op reis gaat is het zeer verstandig om vooraf een lijstje op te stellen met dingen die je voor dient te bereiden zodat je niet tegen onverwachte problemen aanloopt en kan genieten van je reis. In dit artikel worden enkele tips gegeven voor als je lang weg bent.

Met het vliegtuig

Indien je er voor kiest om met het vliegtuig op reis te gaan is het verstandig om voor je heen- en terugreis vervoer te regelen naar- en van het vliegveld. Vraag bijvoorbeeld een vriend/familielid om je naar het vliegveld te rijden of ga via het openbaar vervoer. Indien je zelf met de auto naar het vliegveld gaat is het wellicht handig om even de opties voor lang parkeren Schiphol na te lopen, dat kan goedkoper zijn dan een taxi nemen.

Vaccinaties/medicijnen

Het ligt er natuurlijk aan waar je naartoe gaat en hoe lang je blijft, maar vaccinaties kunnen je leven redden en het is niet verstandig om dit als bijzaak te zien. In sommige landen is het nemen van vaccinaties optioneel of aanbevolen, maar niet verplicht. Bij lange reizen loop je meer risico op een ziekte dus denk er even goed over na!

Indien je normaliter medicijnen neemt is het verstandig om de apotheek te laten weten dat je langdurig op reis gaat en dus ook een voorraad mee dient te nemen, bij sommige medicijnen heb je een briefje van de dokter nodig, dus houdt dat in je achterhoofd.

Visum

Aangezien je bij sommige verre reizen een visum nodig hebt (zeker als je lang blijft) is het verstandig om even te controleren of het voor jouw vakantieland nodig is. Zo ja, dan is het handig om deze +/- 30 dagen voor vertrek aan te vragen aangezien de ambassades vaak druk zijn. Ook is het belangrijk dat je paspoort nog minimaal een half jaar NA het aflopen van je visum geldig is.