Thailand staat al jaren in de top van favoriete vakantiebestemming buiten Europa. Jaarlijks reizen tal van Nederlanders af naar deze Aziatische bestemming, die volgens ons om diverse redenen een streepje voor heeft op zijn buurlanden. Naast prachtige natuur beschikt Thailand over een interessante cultuur, waarin het boeddhisme centraal staat. Maar de stranden hebben van alle facetten de grootste aantrekkingskracht. Tussen al die bountystranden is het moeilijk kiezen. Wij zetten de mooiste stranden van Thailand voor je op een rijtje.

1. Sunset Beach, Koh Lipe

Koh Lipe is het zuidelijkst gelegen eiland van Thailand en wordt omringd door koraalriffen die de meest uiteenlopende tropische vissen tot hun bewoners mogen rekenen. Koh Lipe ligt erg afgelegen en is een Nationaal Park, waardoor je voor je bezoek een kleine bijdrage moet betalen. Daarmee houdt men het eiland in de fantastische staat waarin je het zult aantreffen. Omdat het een klein eiland is, heb je geen vervoermiddel nodig om het in zijn geheel te ontdekken.

Rustig strand met verbluffend uitzicht

Koh Lipe kent drie grote stranden, waarvan Sunset Beach verreweg de rustigste is. Het zandstrand is ongeveer vijfhonderd meter lang en ligt in een baai. Van zijn naam kun je afleiden waar het strand bekend om staat. Eén van de mooiste zonsondergangen van Thailand bewonder je hier. Bestel voor een klein bedrag een cocktail of ander mixdrankje en geniet er onder de bomen van hoe de zon in de zee zakt. Op de achtergrond zie je de Butang eilanden.

2. Phra Nang Beach, Krabi

Krabi is een bekende regio die door veel reizigers in hun programma wordt opgenomen. Desondanks heb je hier nooit het gevoel in de massa te verdwijnen. De drukte die in andere badplaatsen zoals Phuket of Koh Samui heerst, is op Krabi in geen velden of wegen te bekennen. Krabi heeft een turquoise zee. De plaats ligt tussen met rijke vegetatie begroeide kalkrotsen. Verreweg het mooiste strand van deze bestemming is Phra Nang Beach. Het water is erg ondiep, waardoor je er heerlijk kunt zwemmen. De grotten en koraalriffen nodigen uit tot duiken en snorkelen.

3. Nui Bay, Koh Phi Phi

Koh Phi Phi mag zichzelf de meest exotische eilandengroep van heel Thailand noemen. De eilanden zijn geheel ingesteld op toerisme, maar gelukkig zijn er nog een paar onbedorven plekken te vinden. Nui Bay is daar een perfect voorbeeld van. Helderder zeewater dan hier bestaat vrijwel niet. Het strand ligt aan de westkust van het eiland Koh Phi Phi Don, ten zuiden van Lana Bay. Snorkelen kun je hier als de beste. Vanaf het centrum van Koh Phi Phi, Loh Dalum, kun je het eiland per kajak of longtailboot in tien minuten varen bereiken.

4. Patong Beach, Phuket

Phuket is het grootste eiland van Thailand en mateloos populair onder duikers. Het eiland is met een brug verbonden aan het vasteland. Phuket is hét voorbeeld van een tropische strandbestemming: witte zandstranden, wuivende palmbomen en een ontzettend ontspannen vibe. Phuket bezoek je tijdens een rondreis logischerwijs vlak vóór of na een bezoek aan de Phi Phi eilanden. Middels speedboatdiensten zijn de eilanden met elkaar verbonden. Phuket is gezegend met meer dan dertig verschillende stranden, die jou het kiezen nog wel eens moeilijk kunnen maken.

Phukets mooiste strandresort

Ben je een echte rustzoeker, dan zou het advies eigenlijk moeten luiden ‘blijf weg uit Phuket’. Met stranden van dit kaliber en tal van bezienswaardigheden trekt het eiland namelijk een grote stroom toeristen. Aan de andere kant zou je je zoektocht naar idyllischer plekjes even moeten stopzetten, want je mag deze plek niet missen. De westkust van het eiland, waar ook Patong Beach ligt, beschikt over de mooiste zandstranden. Patong is het bekendste strandresort van het eiland, waar dag en nacht van alles te beleven is en de slogan ‘don’t worry, be happy’ zegeviert.

5. Ang Thong National Marine Park

Alhoewel geen specifiek strand op zich, mogen de eilandjes van het Ang Thong National Park niet in deze lijst ontbreken. Het zijn er in totaal 42. Ze liggen op anderhalf uur vaarafstand van Koh Samui en vormen een populaire dagtrip vanuit die populaire badplaats. Je kunt kiezen voor een reis per speedboat of per langzame boot. De meeste reizigers kiezen voor het eerste, omdat je daarmee aanzienlijk minder reistijd kwijt bent. De speedboat brengt je van Koh Samui in 45 minuten naar de eilanden, een langzame boot heeft twee tot drie uur nodig.

Slapen tussen de apen

Het klinkt als een leuk rijmpje, maar slapen tussen de apen is in het Ang Thong National Marine Park daadwerkelijk mogelijk. Vind je een dagtour niet lang genoeg om de eilanden en hun prachtige stranden te bezoeken, dan kun je kiezen voor een overnachting in het park. Koh Mae en Koh Wua Talap zijn de twee belangrijkste eilandjes. Op die laatste kun je kamperen in het Angthong National Marine Park. Dit doe je letterlijk tussen de apen, die een zorgeloos leven leiden in dit beschermde natuurgebied vol grotten en oerwouden.