Wat is een jetlag

Iedereen heeft wel eens van het begrip jetlag gehoord. In het gemiddelde lifestyle blog over reizen kom je het woord meerdere malen tegen. Maar wat is een jetlag nou precies en hoe ontstaat het? De oorzaak van een jetlag ligt met name aan de manier waarop het menselijk lichaam werkt. Ons lichaam is door jaren van evolutie geprogrammeerd om allerlei dingen te doen gedurende een dag van 24 uur. Het lichaam werkt het beste als je dit ritme volhoudt. Als je naar een andere tijdzone reist, raakt dit ritme verstoord met vervelende gevolgen. Vermoeidheid is een bekend verschijnsel. Je kunt echter ook last krijgen van je spijsvertering. Al met al ben je met een jetlag niet de prettigste versie van jezelf. Niet iedereen heeft er evenveel last van. Waar de ene persoon al bij een reis door 4 tijdzones een week van de kaart is, kan de andere probleemloos 10 tijdzones doorkruisen zonder ergens last van te hebben.

Hoe kun je een jetlag voorkomen?

Je kunt met een aantal tips de gevolgen van een jetlag zo veel mogelijk voorkomen.

  1. Leef zo gezond mogelijk voordat je aan de lange reis begint. Een gezond lichaam kan beter omgaan met het verstoorde dagritme.
  2. Neem geen alcohol. Met alcohol in je lichaam slaap je nog slechter in het vliegtuig.
  3. Drink voldoende. Met te weinig vocht raakt je lichaam uitgeput zonder dat je het merkt.
  4. Het kan helpen om nog even te sporten voordat je naar het vliegveld gaat. Na lichamelijke inspanning kun je beter rusten.
  5. Pas je levensritme langzaam aan voordat je op reis gaat. Ga elke dag wat eerder of later naar bed, afhankelijk naar welke tijdzone je gaat.
  6. Zet je horloge en de klok op je telefoon op de tijd van je bestemming zodra je instapt. Zo train je je brein alvast voor de nieuwe situatie.
  7. Neem geen slaappillen of andere medicatie zonder doktersvoorschrift.

Reizen met een baby tips

Op reis met je baby vergt de nodige voorbereidingen. In menig lifestyle blog vind je reizen met een baby tips. Waar de baby’s van je vrienden zich altijd voorbeeldig gedragen en tijdens een lange vliegreis voornamelijk slapen, is het bij jouw spruit een ander verhaal. Junior houdt standaard niet van slapen en wil continu dingen doen. Hoe kun je een lange vliegreis goed doorkomen? Baby’s worden over het algemeen rustig van vertrouwde geuren. Je kunt een kussentje van huis meenemen waar de bekende geur van huis nog in zit. Het helpt ook om het favoriete hapje voor je baby mee te nemen.