Als kind deed je niets liever dan buitenspelen. Met je vriendjes uit de buurt rondjes fietsen, steppen, rolschaatsen of op de skelter. Of voetballen op het veldje, buskruit of verstoppertje. Als je je oren dichtdoet, hoor je nog ‘Buutvrij voor de hele pot’! Mooie tijden die langzaam alleen nog in herinneringen voorkomen.

Op kamp staat het sámen ravotten, kattenkwaad uithalen en de wereld ontdekken centraal en grappig genoeg betekent dat niet alleen plezier voor kinderen. Ook groepen volwassenen gaan steeds vaker op kamp. Denk aan het voetbalteam of de buurtvereniging. Een keer ontspannen ontsnappen aan de dagelijkse sleur met mensen waar je een band mee hebt.

In een tent of in een luxe groepsaccommodatie, als deelnemer aan een kamp heb je er vrij weinig over te zeggen maar eigenlijk is alles goed, zolang je maar bezig gehouden wordt is het gegarandeerd een leuk vriendenweekend. Leuke spelletjes en activiteiten, van ontbijt tot het slapen gaan; je doet overal aan mee. Je eet zelfs boterhammen met kaas, iets waar je thuis niet aan moet denken maar op kamp smaakt álles! Het mooiste is als je ’s avonds bij het kampvuur je eigen hotdog kunt maken: brooddeeg om een stokje draaien en langzaam laten garen bij het vuur.

Overdag lekker de bossen in voor een potje levend stratego of een smokkelspel, misschien zelfs ’s nachts een spooktocht; je leert elkaar op een heel andere manier kennen. Je móet samenwerken om het meeste plezier te hebben en daar heb je nog lang plezier van. Je zoekt elkaar later in de buurt weer op en gaat lekker samen buitenspelen. Bij de sportvereniging leidt zo’n kamp tot versterking van het team maar daar heb je zelf geen erg in: je hebt gewoon een fantastische tijd gehad.

Het leuke van een kamp is dat je de invulling helemaal zelf kunt bepalen. Voor kinderen zijn heel andere activiteiten geschikt dan voor volwassenen. Alhoewel: spijkerpoepen is ook leuk als je dertig bent en bij een kampvuur komen de spannendste verhalen los, die leuk zijn voor jong en oud(er).

Grappig detail: voor een kamp wordt zelden de stad opgezocht maar vrijwel altijd voor het platteland gekozen. Lekker losgaan in de bossen, de ruimte hebben en vooral de rust opzoeken. Na een dag ‘buiten spelen’ slaap je als een roosje, hoe oud of jong je ook bent.