Thailand is voor vele reizigers het paradijs op aarde. Hagelwitte zandstranden, een kleurrijke onderwaterwereld, culturele bezienswaardigheden en niet te vergeten het lekkere én goedkope eten. Wil je een rondreis door Thailand gaan maken? Dan kun je vast niet wachten om op één van die bountystranden onder een palmboom te liggen. Om ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt, dien je een aantal zaken goed voor te bereiden. Dankzij een goede voorbereiding kun je onbezorgd naar je reis aftellen en doe je, eenmaal aangekomen, niets anders dan genieten.

Vaccinaties voor een reis naar Thailand

Voor een reis naar Thailand bestaan er geen verplichte vaccinaties. Desondanks wordt een aantal toch aanbevolen. Hiermee bescherm je jezelf optimaal en neem je de meeste risico’s op ziekte tijdens of na je vakantie weg. Zo wordt de inenting tegen Hepatitis A, een besmettelijke virusinfectie, aangeraden. Je kunt deze infectie oplopen door besmet eten of drinken. Haal je beide prikken, dan ben je maar liefst 25 jaar beschermd. Ook wordt een DTP- inenting aanbevolen. Heb je deze vaccinatie als kind gehad, dan ben je met een herhalingsprik tien jaar lang beschermd.

De reisverzekering

Het heeft geen uitleg nodig dat je nooit een verre reis moet maken zonder een goede reisverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit namelijk maar in een klein hoekje. Vertrek je naar Thailand, controleer dan goed dat je een reisverzekering met werelddekking hebt. Op zijn minst moeten de medische kosten zijn meeverzekerd. En ben je van plan om gevaarlijke sporten zoals duiken te beoefenen? Dan moet je deze specifiek mee laten verzekeren. Mocht er tijdens deze activiteit iets voorvallen, dan moet je zonder een volledige verzekering alsnog de medische kosten uit eigen zak betalen.

Betalingen in Thailand

Net als dat je een reisverzekering met werelddekking moet hebben, dien je ook je bankpas in te stellen op gebruik buiten Europa. Deze functie is standaard uitgeschakeld om eventueel misbruik te voorkomen. Je kunt hem handig en snel online inschakelen via je bank. Je bankpas kun je in Thailand gebruiken bij geldautomaten en pinautomaten met een Maestro- of Cirruslogo. Beschik je over een creditcard, dan zal deze bij een groot aantal hotels en winkels worden geaccepteerd. Meestal valt het gebruik van een bankpas wel goedkoper uit. Voor het opnemen van Thaise bahts geldt een dagelijks maximum.

Je paspoort en visum

Ga je op vakantie naar Thailand, dan dien je over een paspoort te beschikken dat na het einde van je reis nog tenminste zes maanden geldig is. Ook ben je als toerist in Thailand visumplichtig. Wanneer je aankomt op het vliegveld van Bangkok, moet je een zogeheten Witte Kaart invullen, die jou een dertig dagen durende visumvrije entree verschaft. Bewaar deze goed, samen met je paspoort. Binnen die dertig dagen kun je in heel Thailand gaan en staan waar je wilt.

Langer dan dertig dagen blijven

Wil je langer dan dertig dagen in Thailand blijven, dan volstaat de Witte Kaart niet. Aan een langer verblijf gaat een andere procedure vooraf. Het visum dat je nodig hebt, vraag je voorafgaand aan je vertrek bij de Thaise ambassade in Den Haag of bij het Thaise consulaat in Amsterdam aan. Een visum geldt voor maximaal zestig dagen en dien je uiterlijk twee weken voor je vertrekdatum aan te vragen. Bij de aanvraag moet je een kopie van je paspoort, twee pasfoto’s en een kopie van je vluchtgegevens inleveren.

Denk na over je reisroute

Wanneer je gaat backpacken, heb je geen zin om de hele reisroute vooraf vast te leggen. Op die manier verlies je de vrijheid die je met deze reis juist wilt voelen. Heb je echter maar beperkt de tijd om door het land te reizen, dan is het natuurlijk wel verstandig om een plan in je hoofd te hebben om te voorkomen dat je tijd verliest. Daarnaast wordt het ook aangeraden om in het hoofdseizoen je accommodaties vast te leggen. Zo voorkom je teleurstellingen en extra kosten omdat de goedkope verblijven eventueel al vol zitten.