In Nederland is het relatief makkelijk om een boot te huren. Vaak heb je geen vaarbewijs nodig en kan je in principe zonder enige ervaring in de boot stappen. Wil je in het buitenland graag een bootje huren? Daar zijn de regels allemaal wat anders. Net als in Nederland, kun je in het buitenland flinke boetes voorgeschreven krijgen als je je niet houdt aan de regels die het land waar je bent stelt. Lees dus snel waar je op moet letten als je in het buitenland een boot huurt.

Hoe zit het met het vaarbewijs?

Eigenlijk is je vaarbewijs nog wel het belangrijkste. In Spanje mag je varen met een boot tot zes meter lang zonder vaarbewijs. Tegelijkertijd heb je in Spanje wel zeven verschillende vaarbewijzen. In Italië mag je een boot huren tot 40 pk zonder vaarbewijs. Heb je een eigen boot? Dan heb je al een vaarbewijs nodig vanaf 6 pk. Zorg er in ieder geval voor dat je je vaarbewijs en je ICC bij je draagt. Zoek van tevoren op wat de regels zijn in het land van bestemming, zodat je niet zomaar voor verassingen komt te staan. Elk land is immers anders.

Begrijp de taal

Natuurlijk is de taal die wordt gesproken in het land dat je bezoekt ook belangrijk. Het is uiteraard altijd handig om te weten hoe je een drankje bestelt of om jezelf redelijk verstaanbaar te maken, maar de kans is niet groot dat je ook alle vaartermen in die taal kent. Zoiets komt altijd wel van pas, het zou zonde zijn en bovendien erg onhandig als je de helft van de termen niet begrijpt.

Iets kleins wat ook belangrijk is, is alcohol. In elk land denken ze anders over varen met alcohol dus pas daar goed mee op!

Nederlandse vlag of buitenlandse vlag?

Op je Nederlandse boot hoor je ook een Nederlandse vlag uit te hangen. In het buitenland hebben schippers vaak de gewoonte om de vlag van het gastland uit te hangen. Deze vlag is kleiner en wordt vaak gehesen aan de mast. Denk er wel aan dat je ’s nachts de vlag binnenhaalt.

Hopelijk heb je wat aan deze informatie als je in het buitenland gaat varen. Een bootje of een sloep huren is erg leuk en is zeker aan te raden, laat dit alles je dus zeker niet ontmoedigen!