Bent u van plan op fietsvakantie te gaan? Dan is het natuurlijk belangrijk dat u kiest voor een reis die past bij uw conditie en ervaring. Er zijn fietsvakanties in allerlei soorten: individueel of als groepsreis, volledig verzorgd tot volledig onvoorbereid, trektochten en standplaatsvakanties. Op al deze vakanties zijn dezelfde factoren van invloed op de zwaarte van de fietstochten die u dagelijks maakt:

Het landschap en terrein

Het belangrijkste aspect dat bepalend is voor de zwaarte van uw fietsvakantie is natuurlijk het terrein. Op vlak tot licht glooiend terrein is fietsen altijd minder zwaar dan in pittig heuvellandschap of zelfs in de bergen. Er zijn ook veel mensen die kiezen voor een fietstrektocht langs een rivier. In dat geval wordt meestal met de stroming mee gefietst. Dit is beduidend lichter dan tegen de stroming in.

De lengte van de dagtochten

Bent u op zoek naar een lichte fietsvakantie, kies dan voor een reis met dagafstanden tot circa 55 kilometer op vlak tot licht glooiend landschap. Deze afstand is prima te overbruggen en stelt u bovendien in staat uw dag op een ontspannen manier in te delen en waar gewenst nog af te wijken van de routes. Bezienswaardigheden onderweg of een extra ingelaste pauze zijn met dergelijke afstanden geen probleem.

Zwaardere fietsvakanties hebben vaak dagetappes tot circa 90 kilometer per dag. Hierbij is ook het landschap echter van groot belang. Lange dagetappes in pittig landschap vereisen een goede conditie!

Bagagevervoer

Gaat u op trektocht? Dan heeft u ook bepakking die van accommodatie naar accommodatie moet worden vervoerd. Op een fietsvakantie kan dit natuurlijk gedaan worden met fietstassen, waardoor u meestal uw lichaam niet belast onder het gewicht van een zware rugtas. Alsnog is fietsen met zware fietstassen altijd intensiever dan fietsen zonder bepakking.

Op een georganiseerde trektocht wordt uw fietsvakantie vaak aangeboden inclusief bagagevervoer. Uw bepakking wordt dan voor u afgeleverd bij uw volgende overnachtingslocatie. Daardoor blijft uw bepakking beperkt tot wat u overdag nodig heeft. In vergelijkbaar landschap is een reis met bagagevervoer altijd minder zwaar dan een reis die dat niet heeft.

Niet onbelangrijk: uw fiets!

Tot slot is het voor de zwaarte van uw reis van belang dat u beschikt over het juiste type fiets. Behalve voor vlak landschap is een fiets met 24 versnellingen al gauw een vereiste. Ook de kwaliteit van het wegdek is van belang. Met wat dikkere banden heeft u minder last van oneffenheden in de weg. Steeds meer fietsvakanties zijn bovendien geschikt voor elektrische fietsen.

Twijfelt u, dan weet de organisator van uw fietsvakantie vast raad. Vaak beschikken reisaanbieders over huurfietsen die geschikt zijn voor het landschap.